ČLANEK PREPREČEVANJE KOSTNO MIŠIČNIH OBOLENJ

Datum: 14. April 2016


OBVLADOVANJE KOSTNO-MIŠIČNIH BOLEZNI IN POŠKODB PRI DELU V OBRTNIH DEJAVNOSTIH

Projekt Republiškega zavoda za zdravstveno zavarovanje in obrtno zborničnega sistema 

 »Projekt Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije«.


OOZ Kranj se je lansko jesen skupaj z obrtno-zborničnim sistemom vključila v projekt ZZZS »Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«

Projekt se je vsebinsko osredotočil na dve ključni zdravstveni problematiki, to sta kostno-mišične bolezni in poškodbe pri delu.

Statistični podatki kažejo, da v Evropski uniji vsakih nekaj minut nekdo umre iz vzrokov, povezanih z delom. Poleg tega se na delovnem mestu vsako leto poškoduje na sto tisoče delavcev, drugi pa so zaradi stresa, preobremenjenosti z delom, kostno-mišičnih obolenj ali drugih težav, povezanih z delom, odsotni z dela. Veliko teh stanj bi lahko preprečili oziroma omilili, zato se cilji tega projekta nanašajo tudi na razširjanje promocije in dobre prakse za zmanjševanje poškodb pri delu ter zmanjševanje števila kostno-mišičnih bolezni med slovenskimi delavci.

Do največjega nastanka poškodb kostno-mišičnega sistema pride zaradi ročnega premeščanja bremen (dvigovanj, prenašanja, potiskanja, nošenja oz premikanja bremen, držanja), zaradi ponavljajočih se gibov ali pri delu v velikem mrazu ali veliki vročini. Po nekaterih najnovejših študijah med razloge za nastanek kostno - mišičnih obolenj uvrščajo celo stres, pa tudi hiter ritem dela, hrup in vibracije.

Poškodbe pri delu pa so resen problem ne le v Sloveniji, ampak tudi v državah Evropske unije in se ne kažejo le v začasni nesposobnosti za delo, nastanku invalidnosti ali celo smrti, temveč tudi v neposrednih izgubah za podjetje, kot so ustavitev proizvodnje, izpad dela proizvodnje, plačevanje nadomestil za bolniško odsotnost.

Cena, ki jo plačujemo za nezgode, niso samo izgubljena življenja ter trpljenje delavcev in njihovih družin, temveč negativno vplivajo tudi na gospodarstvo in družbo v celoti. Manj nezgod pomeni manj bolniškega dopusta, posledica tega pa so nižji stroški in manj motenj delovnega procesa. Delodajalcem so poleg tega prihranjeni stroški zaposlovanja in usposabljanja novega osebja, znižajo pa se tudi stroški zaradi predčasnih upokojitev in zavarovalniških izplačil. 

Aktivnosti smo izvajali za male delodajalce in pri njih zaposlene, ki so glede na svojo majhnost še posebej ranljivi.

Skozi projektne aktivnosti smo delodajalce pomagali ozavestiti k prizadevanju za preprečevanje oziroma zmanjšanje kostno-mišičnih obolenj na ravni podjetja, obenem pa nakazali možne rešitve, tako preko upoštevanja pravil za varno opravljanje dela in obstoječe zakonodaje na področju varnosti in zdravja pri delu ter tudi obstoječe dobre prakse na področju obvladovanja kostno-mišičnih obolenj.

Organizirali smo dva  seminarja in s tem  pripomogli k diseminaciji dobre prakse, predvsem pa vplivali na dvig in izboljšanje strokovne usposobljenosti delodajalcev, samozaposlenih oseb in delavcev. Predstavljeni so bili načini za izvajanje preventivnih ukrepov v podjetju, praktični nasveti, pomen doslednega izvajanja varnostnih in preventivnih ukrepov.

Udeležence smo osvestili kaj predstavlja nevarnost za nastanek poškodb na delovnem mestu in kako jih lahko tudi sami obvladujejo in preprečujejo.

Razdelili smo veliko promocijskega materiala in motivacijskega gradiva za ciljno skupino o zmanjševanju kostno-mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu, ki je zainteresiranim še vedno na voljo na OOZ Kranj.

Z motivacijskimi gradivi smo pripomogli k širjenju ozaveščenosti in stalnemu sporočanju pomena upoštevanja in izvajanja preventivne politike, tako na področju preprečevanja poškodb pri delu kot tudi zmanjševanja kostno-mišičnih obolenj.

V okviru projekta pa smo organizirali tudi  promocijski dogodek  »Dan za zdravje« namenjen zaposlenim pri delodajalcih, ki opravljajo obrtne dejavnosti in tudi ostalim zainteresiranim deležnikom. Dolgoročni cilj akcij pa je zmanjšanje kroničnih bolezni in manj stroškov z bolniškimi odsotnostmi.






Cena:

 
DAVČNI IN PRAVNI NASVETI
Davčno svetovanje ob sredah po predhodni najavi (Podjetniški center Kranj, II. nadstropje desno - učilnica).

Pravno svetovanje vsak torek od 15. do 16. ure, predhodna najava po telefonu 04/2330-935.

Delovno - pravno svetovanje - po predhodni najavi.


INTERNETNE URICE
Organiziramo brezplačne internetne urice:
  • vsak torek ob 11-tih v Kranju
  • vsako sredo ob 12-tih v Ljubljani

Internetne urice potekajo v spoščenem ozračju in so namenjene vsem, ki jih zanima internet in njegova uporaba v poslovne namene.  Vsebina se prilagaja glede na vaše želje in trenutne trende na področju interneta.